Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου ανάκαμψης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη με βασικό αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι, με νέα κριτήρια όπως η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, η παλαιότητα των κτιρίων, αλλά και οι κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής ανά την επικράτεια.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της REAL της Κυριακής, το νέο πρόγραμμα αποτελεί μία από τις βασικές επενδύσεις μέσω των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης  συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις 80.000 ενώ σημαντικό κρίνεται ότι για πρώτη φορά σε αυτό θα περιληφθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και κτίρια του Δημοσίου.

Τα κονδύλια του προγράμματος θα κατανέμονται ως εξής: για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών θα διατεθεί 1,081 δισ. ευρώ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 450 εκατ. ευρώ και για το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ.

Η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38% το έτος 2030, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%.

Οι αλλαγές που φέρεται να έχει το πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια  σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι σημαντικές καθώς πλέον δεν θα παίζει ρόλο η προτεραιότητα στη χρονική υποβολή του φακέλου αλλά θα υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των κτιρίων που πρέπει να αναβαθμιστούν καθώς σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Βασικά κριτήρια θα είναι:

Η ηλικία των κτιρίων. Ένα κτίριο μεγαλύτερης παλαιότητας έχει μεγαλύτερες απώλειες.

Η εφαρμογή των βαθμοημερών που φέτος χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή του επιδόματος θέρμανσης: Θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της ΕΜΥ που αποτυπώνει τις ενεργειακές ανάγκες με βάσει τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού το πρόγραμμα θα δίνει προτεραιότητα σε:

  • Νοικοκυριά με παλαιές κατοικίες
  • Πολύτεκνες οικογένειες
  • Νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες
  • Ευάλωτα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

Η σχετική πλατφόρμα αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα για να συγκεντρωθούν όλες οι αιτήσεις ενώ αμέσως μετά θα δημιουργηθούν ένας κατάλογος με επιλέξιμους κι ένας με επιλαχόντες αφού στόχος είναι να στηριχθούν και αυτοί με νέα κονδύλια που θα προκύψουν στο μέλλον.

Διεύρυνση του «Εξοικονομώ» και στις επιχειρήσεις…

Σημαντική καινοτομία είναι ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα θα καλύψει και επιχειρήσεις ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια τουλάχιστον κατά 30%. Ωστόσο τα κριτήρια επιλογής δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη. το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το έργο συνιστά σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης καθώς θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα τονώσει τη δραστηριότητα, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες δηλώσεις, δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση, κ.λπ.

…και σε δημόσια κτίρια

Για τα κτίρια του δημοσίου προβλέπεται η αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής διοίκησης στην οποία θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών. Ήδη, μάλιστα έχει υπογραφεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων ύψους 375 εκ. ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια.

Οι επενδύσεις αφορούν εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στα σκαριά πρόγραμμα και για τον τουρισμό

Αντίστοιχο «Εξοικονομώ» θα εφαρμοστεί και στις ξενοδοχειακές μονάδες με στόχο την προώθηση του πράσινου τουρισμού προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τις τουριστικές επιχειρήσεις και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι το υπουργείο έχει προγραμματίσει 100.000.000 από το ΕΣΠΑ και έχει εντάξει 500.000.000 ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων.

Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, δηλαδή το κέλυφος, τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, εξοικονόμησης νερού, διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο εθνικός στόχος είναι την επόμενη δεκαετία και συγκεκριμένα μέχρι το 2030 να έχει υλοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

Πηγή: sofokleousin.gr