Έχετε διαθέσιμα χρήματα και θέλετε να κάνετε μια επένδυση χαμηλού ρίσκου; Ίσως η απάντηση που ψάχνετε να είναι η επένδυση σε ακίνητα. Στη συνέχεια θα σας δώσουμε 5 tips ώστε οι επενδύσεις σας σε ακίνητα να είναι κερδοφόρες και αποδοτικές.

1. Διαφοροποιήστε το χαρτοφυλάκιό σας

Ένα από τα μεγαλύτερα κλειδιά για την επιτυχία σας ως επενδυτής είναι η διαφοροποίηση. Τοποθετώντας τα χρήματα σας σε διαφορετικά είδη επενδύσεων, προστατεύεστε από τον κίνδυνο του να έχετε όλο σας το μέλλον εξαρτημένο από ένα τομέα.
Η ακίνητη περιουσία είναι μια εξαιρετική αντιστάθμιση έναντι του κινδύνου που ενέχει το χρηματιστήριο. Η επένδυση σε ακίνητα συνήθως είναι χαμηλότερου ρίσκου σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αγορά. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να επενδύσετε όχι περισσότερο από το 10% του χαρτοφυλακίου σας σε ακίνητα, ενώ άλλοι λένε ότι μπορείτε να φτάσετε έως και το 30 τοις εκατό. Το πιο είναι το ιδανικό ποσοστό για εσάς εξαρτάται από παράγοντες όπως η ανοχή κινδύνου και η επιθυμία για ρευστότητα που έχετε.

2. Συνεργαστείτε με ένα καλό μεσιτικό γραφείο

Όταν αγοράσατε την κύρια κατοικία σας, πιθανότατα συνεργαστήκατε με έναν επαγγελματία μεσίτη ακινήτων. Και αυτή η συνεργασία σας βοήθησε να βρείτε το σπίτι των ονείρων σας σε πολύ συμφέρουσα τιμή. Το ίδιο ισχύει και για την επένδυση σε ακίνητο που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε. Θα υπάρξουν πολλά οφέλη από το να έχετε έναν έμπειρο επαγγελματία στο πλευρό σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Δεν έχει σημασία αν ψάχνετε να αγοράσετε το πρώτο σας επενδυτικό ακίνητο ή το 10ο σας. Οι έμπειροι μεσίτες ακινήτων γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να αναζητήσετε κατά την αγορά ενός σπιτιού. Επίσης ξέρουν πώς να χειριστούν πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, ώστε το ακίνητο που θα επενδύσετε να αποδειχτεί πραγματική ευκαιρία.

Ίσως γνωρίζετε πόσα υπνοδωμάτια θέλετε να έχει το ακίνητο ή αν προτιμάτε ξύλινα πατώματα ή πλακάκια. Αλλά ένας σύμβουλος ακινήτων κατανοεί βαθύτερα ζητήματα όπως πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν από την παλαιότητα του κτιρίου ή τις τάσεις των τιμών στην περιοχή. Μπορεί να χειριστεί επιδέξια ακόμα και τους δυσκολότερους πωλητές και τελικά να σας βοηθήσει να αποφύγετε χρονοβόρες ή κοστοβόρες διαπραγματεύσεις.

3. Αγορά με γνώμονα την τοποθεσία

Ίσως έχετε ακούσει τη φράση, “Τοποθεσία, Τοποθεσία, Τοποθεσία”. Εάν αγοράζετε ένα ακίνητο για επένδυση, η τοποθεσία θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το αν τελικά θα κάνετε την κίνηση ή όχι. Όσοι θελήσουν να νοικιάσουν (ή αργότερα να αγοράσουν) το ακίνητο που θα αγοράσετε, θα ενδιαφερθούν για αυτά που προσφέρει η περιοχή. Ειδικά όσοι νοικιάζουν κατοικίες θέλουν να έχουν ανέσεις όπως super markets, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα κοντά. Τους αρέσει να περπατούν σε πάρκα ή να βρίσκονται κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όταν αγοράζετε μια ιδιοκτησία, μην κοιτάτε μόνο την τιμή της. Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε όλα τα χαρακτηριστικά της που ήθελε ο ιδανικός αγοραστής ή ενοικιαστής σας.

4. Σκεφτείτε τον κανόνα του 1%

Εάν σκοπεύετε να επενδύσετε σε ακίνητο με σκοπό την ενοικίαση, λάβετε υπόψη τον κανόνα του 1%. Αυτός προσδιορίζει ότι το πιθανό ενοίκιο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1% της τιμής αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι εάν αγοράζετε ένα σπίτι για 50.000€, θα πρέπει να μπορείτε να εισπράξετε 500€ ή περισσότερα ανά μήνα από το ενοίκιο.

5. Ξεκινήστε χωρίς μεγάλα ρίσκα

Το ξεκίνημα κάθε επένδυσης σε ακίνητα είναι συναρπαστικό, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε τα πράγματα σταδιακά και σταθερά, αντί να πάρετε μεγάλα ρίσκα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν σκοπεύετε να αγοράσετε μια κατοικία. Πολλοί νέοι επενδυτές επιλέγουν να ξεκινήσουν με ένα διώροφο κτίριο κατοικιών. Νοικιάζουν το μισό και ζουν στο υπόλοιπο. Αν κάνετε προσεκτική επιλογή στο τι θα αγοράσετε, το ενοίκιο που θα εισπράττετε μπορεί να καλύψει την πλειοψηφία της δόσης στην τράπεζα, αν έχετε χρησιμοποιήσει στεγαστικό δάνειο για την αγορά του.

Πηγή: www.mesitiko-grafeio.gr