Αλήθεια, τι είναι το «έξυπνο» σπίτι; Πρόκειται για ένα σπίτι που ενσωματώνει διάφορες ηλεκτρονικές και τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με στόχο τον έλεγχο και τον αυτοματισμό των διάφορων λειτουργιών ενός σπιτιού. Σε ένα «έξυπνο» σπίτι η διαχείριση του περιβάλλοντος καθορίζεται σύμφωνα με την ώρα της ημέρας και το εάν ένας χώρος είναι κατειλημμένος ή όχι. Η μουσική και τα υπόλοιπα ψυχαγωγικά μέσα μπορούν να εύκολα να τεθούν σε λειτουργία με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Παράλληλα, η παρακολούθηση του σπιτιού από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ αυτοί λείπουν, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω κινητού τηλεφώνου ή ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσθέσουν στα σπίτια τους όλα εκείνα τα «έξυπνα» χαρακτηριστικά που θα συμβάλουν στην αναβάθμισή τους. Τα έξυπνα σπίτια διαθέτουν ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σε γενικές γραμμές δεν συναντάμε στα παραδοσιακά σπίτια. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορείτε να προσδώσετε μεμονωμένα ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του έξυπνου σπιτιού στην υπάρχουσα κατοικία σας, δίχως να είστε υποχρεωμένοι να προβείτε σε μία εκ βάθρων αναβάθμιση. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ενσωματώσετε τις «έξυπνες» τεχνολογικές καινοτομίες που θα συμβαδίζουν με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της οικογένειας σας.

Ασφάλεια και προστασία

Το «έξυπνο» σπίτι σας πρέπει να θωρακιστεί με εσωτερικού και εξωτερικού χώρου κάμερες ασφαλείας. Οι κάμερες ασφαλείας διαφέρουν αναφορικά με το λογισμικό και την εγκατάστασή τους, ενώ κάποιες σας προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθείτε ζωντανά όσα καταγράφουν, μέσω της οθόνης του υπολογιστή ή της τηλεόρασης σας. Η εγκατάσταση αισθητήρων κίνησης σε ολόκληρο το σπίτι σας εξασφαλίζει προστασία σε επιλεγμένες περιοχές απέναντι σε εισβολείς και κάθε είδος κίνησης, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Η αγορά και η εγκατάσταση συναγερμού ή συστήματος ασφαλείας είναι πολύ εύκολη στις μέρες μας, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε μία εταιρεία με συστήματα ασφαλείας στη γειτονιά σας και να διερευνήσετε τις επιλογές σας. Παράλληλα, η εγκατάσταση ηλεκτρονικών κλειδαριών σε όλο το σπίτι ή σε επιλεγμένα δωμάτια είναι μία έξοχη ιδέα, καθώς πολλές κλειδαριές αυτού του τύπου απαιτούν κωδικό για να ξεκλειδώσουν και να προσφέρουν πρόσβαση σε ένα χώρο.

Διαχείριση του οικιακού περιβάλλοντος

Το «έξυπνο» σπίτι επιτρέπει τη διαχείριση της θερμοκρασίας του σπιτιού σας, δίνοντας σας παράλληλα τη δυνατότητα να παρακολουθείτε, για παράδειγμα, το αυτόματο σύστημα ποτίσματος στον κήπο σας, ρυθμίζοντας τις παραμέτρους. Επίσης, να παρακολουθείτε πάντα την κατανάλωση του σπιτιού σας σε ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι ώστε να είστε ικανοί να εκπονήσετε κάποιο πλάνο για τη μείωση των ενεργειακών σας λογαριασμών και να περιορίσετε την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος για συγκεκριμένες χρήσεις. Παράλληλα, μπορείτε να αλλάξετε το φωτισμό στο σπίτι σας και να εγκαταστήσετε ηλιακά προϊόντα που θα συντελέσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ελάττωση των ενεργειακών εξόδων σας.

Ψυχαγωγία και πολυτέλεια

Τα χαρακτηριστικά του «έξυπνου» σπιτιού προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να ελέγχουν με ψηφιακό τρόπο τη λειτουργία όλων των συσκευών. Έτσι, μπορείτε να στόρια των παραθύρων σας ή να προγραμματίσετε το ηχοσύστημά σας να τεθεί σε λειτουργία κάποια ορισμένη ώρα. Επιπλέον, εφόσον διαθέτετε «έξυπνες» ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα σας, τα οφέλη είναι πολλαπλά αφού τα ψυγεία μπορούν να συμβάλουν στον προγραμματισμό των ψώνιων σας, την ώρα που οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι εφοδιασμένοι με προκαθορισμένους χρόνους μαγειρέματος, γλυτώνοντας σας από σπατάλη χρόνου. Ακόμη, μερικοί υπολογιστές επιτρέπουν στους χρήστες να συνδέουν οποιοδήποτε μέσο απευθείας με την τηλεόραση, προσφέροντας τη δυνατότητα να μοιραστούν οτιδήποτε με άλλα άτομα ή να παρακολουθήσουν κάτι σε μεγαλύτερη οθόνη. Πολλά ακόμα «έξυπνα» χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα για τα σπίτια σήμερα ανάλογα με τις επιθυμητές λειτουργίες.

Μολονότι το «έξυπνο» σπίτι δεν είναι τόσο προηγμένο και εξελιγμένο σε σχέση με αυτό που πολλές φορές αντικρίζουμε στις ταινίες, έχει τη δυνατότητα να καταστήσει τη ζωή μας πιο άνετη, εύκολη και αποτελεσματική. Οι τεχνολογικές πρόοδοι ενός «έξυπνου» σπιτιού μπορούν ακόμη να διαδραματίσουν σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό ρόλο, με το «έξυπνο» σπίτι του μέλλοντος να αφήνει υποσχέσεις για ακόμη πιο καινοτόμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Άνεση

Το έξυπνο σπίτι του 21ου αιώνα επικεντρώνεται σε συσκευές που αυτοματοποιούν ή ρυθμίζουν τη λειτουργία των συσκευών, στον έλεγχο της ατμόσφαιρας καθώς και σε άλλες καθημερινές εκφάνσεις της ζωής μας. Μάλιστα, τα κοντρόλ μπορούν να ρυθμιστούν ώστε οι συσκευές να τίθενται αυτόματα σε λειτουργία σύμφωνα με ένα χρονομετρητή ή την ανίχνευση της κίνησης. Η λειτουργία μέσω οθόνων αφής και κινητών τηλεφώνων σημαίνει ότι μπορούμε εύκολα να ανάψουμε τα φώτα, να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του δωματίου ή να ακούσουμε τη μουσική της αρεσκείας μας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ασφάλεια

Σε ένα «έξυπνο» σπίτι η ποσότητα του ηλεκτρισμού που ρέει στους χώρους του μπορεί να ρυθμιστεί αυτόματα σε διάφορες τάσεις για διαφορετικές συσκευές. Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα ηλεκτρισμού, το ηλεκτρικό σύστημα του «έξυπνου» σπιτιού παρέχει ενέργεια μόνο σε εξόδους με συνδεδεμένες και ενεργοποιημένες συσκευές. Ο χειρισμός στο «έξυπνο» σπίτι επιτρέπει την παρακολούθηση του κυκλώματος εντός της κατοικίας και διακόπτει το ρεύμα σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Τέλος, οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν τη διαρροή νερού και αερίου, καθώς και τις πρώτες ενδείξεις καπνού, ειδοποιώντας στη συνέχεια τους ιδιοκτήτες.

Οικονομία

Με δεδομένο ότι ένα «έξυπνο» σπίτι είναι σε θέση να καθορίσει την ενεργειακή χρήση με όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό τρόπο, οι ιδιοκτήτες μπορούν να απολαμβάνουν τρομερή οικονομία στους ενεργειακούς τους λογαριασμούς. Επίσης, η μειωμένη κατανάλωση και η άρση της αλόγιστης σπατάλης σημαίνουν ότι οι καταναλωτές δεν θα χρεώνονται για συσκευές και εξοπλισμούς που είναι διαρκώς «ενεργοποιημένοι» ακόμη και όταν κάποιος δεν βρίσκεται στο χώρο για να τις χρησιμοποιήσει.

Τα οφέλη για το περιβάλλον

Το «έξυπνο» σπίτι ταυτίζεται πολλές φορές με το «πράσινο» σπίτι. Λόγω της υψηλής ενεργειακής επάρκειας και αυτονομίας ενός «έξυπνου» σπιτιού, η κατανάλωση ηλεκτρισμού και ορυκτών καυσίμων είναι μειωμένη, γεγονός που συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συν τοις άλλοις, τα έξυπνα σπίτια ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα ηλιακά πάνελ, που αποσκοπούν στην περαιτέρω ελάττωση των αναγκών για συμβατικές πηγές ενέργειες, όπως τα ορυκτά καύσιμα. Οι «πράσινες» οροφές δε ενισχύουν την αισθητική πλευρά του σπιτιού σας χαρίζοντας μοναδικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Κοντολογίς, το «έξυπνο» σπίτι μπορεί να απέχει παρασάγγας από αυτό που προβάλλεται στις ταινίες φαντασίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την πραγματικότητα ότι ορισμένες «έξυπνες» τεχνολογίες έχουν ήδη «εισβάλει» στα σπίτια μας!

Πηγή